Rondleiding

In april t/m september bieden we eenvoudige rondleidingen op het bedrijf.
(Van oktober tot en met maart zijn we gesloten.)

Ons bedrijf draait om primaire productie: wol, fok/verkoop en scheerdiensten. U kan bij ons dus niet wandelen met alpaca’s of knuffelsessies houden.

Wat wij wel bieden is een blik binnen in een alpacabedrijf, een toelichting over de dieren, het scheren en een uitgebreide gegidste wandeling midden tussen een kudde van 50 alpaca’s.

Een rondleiding begint met een kop koffie/thee/fris met een koek waarbij kort wordt verteld over de dieren, huisvesting, wol en de geschiedenis van het bedrijf. Daarna begint het hoofdonderdeel: een wandeling naar buiten op de vlakte met de dieren. U kan midden tussen de dieren staan en een aantal makke dieren aanraken en voederen uit de hand. Tijdens het veldgedeelte krijgt u aanvullende informatie en is er uitgebreid ruimte om alle vragen kunnen stellen die u wil.

Rondleidingen in de weide 

Terug in de stal volgt uitleg over de scheerprocedure, de scheerapparatuur en we sluiten af met het tonen van wol en enkele wolproducten. U krijgt de kans om aan de wol te voelen en enkele producten van dichtbij te bekijken. U ziet het bedrijf precies zoals het is, inclusief een stal waarin geleefd wordt door de dieren en waarin dus wel eens wat los stro, keutels, spinnenwebben in de gebinten of een rommelige stapel voer liggen.

De rondleidingen hebben een informeel karakter (zie de foto’s). We kunnen de inhoud en het niveau aanpassen aan de leeftijd en de achtergrond van de toehoorders.

Rondleidingen zijn aan te passen op groepen met kinderen, hoewel ze minder geschikt zijn voor kinderen tot en met vier jaar. Het terrein is rolstoelvriendelijk, m.u.v. de toiletmogelijkheid. Een rondleiding duurt in totaal circa anderhalf uur, soms langer als iedereen zich vermaakt in de weide. Honden zijn niet welkom omdat zij de dieren schrik kunnen aanjagen.

Rondleidingen uitsluitend op afspraak

Samengestelde groepen: max 12-15 personen.
Bij aanloop uit verschillende aanmeldingen samengestelde groepen, vaak gezinnen, is 12 tot 15 personen per rondleiding. Dat heeft te maken met de zitruimte waar vooraf een kop koffie of thee kan worden genuttigd en ook met bevindingen rond de tijd die de gids kan maken voor vragen uit de groep.

Eén (groot) gezelschap: maatwerk tot circa 30 personen.
Bent u met één gezelschap (één groep), dan denken we wat groter en maken we er maatwerk van. In dat geval is circa 30 mensen het maximum. Het komt dan heus niet aan op één persoon meer of minder, maar boven circa 30 mensen wordt het wat onpraktisch met stoelen, koffie/thee en serviesgoed.

De rondleidingmomenten zijn op donderdagmiddag 14.00 uur en zaterdagmiddag 14.00 uur. Bij grote gezelschappen is het maatwerk, dan gaan we in overleg op zoek naar een geschikt moment.

Bij interesse kunt u hier contact met ons opnemen.

Guided tours in English are possible, but only as a dedicated service on request. We do not combine English and Dutch in a regular tour to avoid inconveniences for participants or children not able to understand English.

Tarief voor rondleidingen

€ 5,- per persoon

Bij dit bedrag is een koek, koffie of thee, of fris voor kinderen inbegrepen. Kinderen t/m vier jaar mogen altijd gratis mee, maar ze tellen wel voor de groepsgrootte (ook zij hebben een stoel nodig).