Breegroen Alpaca
Huacaya- en Suri-alpaca's, scheren, wol en meer

Rondleidingen

In het zomerhalfjaar (april t/m september) bieden we eenvoudige rondleidingen op het bedrijf.

Ons bedrijf draait om primaire productie: wol, fok/verkoop en scheerservice. Wij hebben geen recreatieve tak, d.w.z. u kan bij ons niet “wandelen met alpaca’s” of knuffelsessies houden. Wat wij wel bieden is een blik binnen bij een alpacabedrijf, toelichting over de dieren en een gegidste wandeling midden tussen een kudde van 70 alpaca’s.

Onze rondleiding begint met een kop koffie/thee/fris met een koek waarbij kort wordt verteld over de dieren, de huisvesting, de wol en de geschiedenis van het bedrijf. Daarna begint het hoofdonderdeel: een wandeling naar buiten tot middenin het vlakte met de dieren. U kan midden tussen de alpaca’s in staan, een aantal makke dieren aanraken en enkele dieren voederen uit de hand – een bezigheid die ook erg leuk is voor kinderen. Tijdens het veldgedeelte krijgt u aanvullende informatie en is er uitgebreid ruimte om de gids alle vragen kunnen stellen die u wil.

Rondleidingen in de weide 

Terug in de stal volgt uitleg over de scheerprocedure, de scheerapparatuur en we sluiten af met het tonen van wol en enkele wolproducten. U krijgt de kans om aan de wol te voelen en enkele producten van dichtbij te bekijken. U ziet het bedrijf precies zoals het is, inclusief een stal waarin geleefd wordt door de dieren en waarin dus wel eens wat los stro, keutels of een rommelige stapel voer liggen.

De rondleidingen hebben een informeel karakter (zie de foto’s). We kunnen de inhoud en het niveau aanpassen aan de leeftijd en de achtergrond van de toehoorders. Rondleidingen zijn kindvriendelijk en zelfs rolstoelvriendelijk m.u.v. de toiletmogelijkheid.

Een rondleiding duurt in totaal circa anderhalf uur, soms tot over twee uur als iedereen zich vermaakt in de weide. Honden zijn niet welkom omdat zij de dieren schrik kunnen aanjagen.

2022 en (nog steeds) corona: rondleidingen uitsluitend op afspraak

De coronaregels zijn op een laag pitje gezet, maar wij houden ons nog steeds aan een maximale gemengde groepsgrootte van twaalf personen. Dat is nodig om de anderhalvemeterregel te handhaven wanneer mensen tot verschillende gezelschappen behoren. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er geen maandelijkse open dag voor spontane aanloop. Alles moet nu op afspraak om groepsgrootte en veiligheid te kunnen garanderen. Bent u met één gezelschap, dan is een grotere groep dan twaalf wel mogelijk. In overleg komen we daar wel uit.

De rondleidingen zijn op woensdagmiddag 14.00 uur en zaterdagmiddag 14.00 uur. Maar soms is in overleg ook een ander moment te regelen, afhankelijk van of wij bij onze andere werkzaamheden ruimte kunnen maken. Met name in de zomervakantie zijn daar doorgaans wel mogelijkheden voor.

Bij interesse kunt u hier contact met ons opnemen.

E: Guided tours in English are possible, but only as dedicated service on request. We do not combine English and Dutch to avoid inconveniences with other participants or children not able to understand English.

 

Rondleidingtarief

  € 5,- per persoon

Een koek en een kop koffie, thee of een glas fris voor kinderen is inbegrepen.

Breegroen Alpaca
Jongbloedvaart 1
7845 TL Holsloot
Nederland

(+31) 0591-564136

Zoekt u alpacawol?

Koop bij ons diverse tinten onbewerkte alpacawol per kilo of als gehele vacht. Puur natuur en zijdezacht. Voorraad afhankelijk van het seizoen.